Bakkerij Kees zoon

Dieet en mondhygiëne

Geplaatst op

Om gaatjes te voorkomen en een goede mondhygiëne te behouden, is je dieet – wat je eet en hoe vaak je eet – een belangrijke factor. Veranderingen in je mond beginnen op het moment dat je bepaalde voedingsmiddelen eet. Bacteriën in de mond zetten suikers en koolhydraten uit het voedsel dat je eet om in zuren, en het zijn de zuren die het glazuur op de tanden beginnen aan te tasten, waardoor het rottingsproces op gang komt. Hoe vaker je eet en snoept, hoe vaker je je tanden blootstelt aan de cyclus van bederf.

Nota bene: mocht je vragen hebben over welke voeding geschikt is, of vragen hebben over een specifiek voedingsproduct, dan adviseren we je van harte om contact op te nemen met de tandarts.

Goede keuzes

De beste voedingskeuzes voor de gezondheid van je mond zijn onder andere kaas, kip of ander vlees, noten en melk. Deze voedingsmiddelen worden geacht het tandglazuur te beschermen door het calcium en fosfor te leveren dat nodig is om de tanden te remineraliseren (een natuurlijk proces waarbij mineralen in het tandglazuur worden teruggezet nadat ze door zuren zijn verwijderd). Voor mensen die lactose-intolerant zijn en geen melkproducten kunnen innemen, zijn groene groenten zoals broccoli en spinazie rijk aan calcium.

Andere voedingskeuzes zijn stevig/knapperig fruit (bijvoorbeeld appels en peren) en groenten. Deze voedingsmiddelen hebben een hoog watergehalte, waardoor de effecten van de suikers die ze bevatten worden verdund en de speekselstroom wordt gestimuleerd (wat helpt bij de bescherming tegen bederf door het wegspoelen van voedseldeeltjes en het bufferen van zuur). Zure voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, tomaten en citroenen, moeten worden gegeten als onderdeel van een grotere maaltijd om het zuur ervan tot een minimum te beperken.

Slechte keuzes

De slechte voedselkeuzes omvatten suikergoed — zoals lolly’s, harde snoepjes, en munt — koekjes, cakes, taarten, brood, muffins, chips, krakelingen, frieten, bananen, rozijnen, en andere gedroogde vruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden suiker en/of kunnen aan de tanden blijven kleven, waardoor ze een brandstofbron zijn voor bacteriën. Bovendien moeten hoestdruppels alleen worden gebruikt als dat nodig is, omdat ze, net als suikerspin, bijdragen aan tandbederf.

De beste dranken zijn water (vooral gefluorideerd water), melk en ongezoete thee. Beperk je consumptie van suikerhoudende dranken, waaronder frisdranken, limonade en koffie of thee met toegevoegde suiker. Vermijd ook een dag lang nippen van suikerhoudende dranken — een dag lang nippen stelt je tanden bloot aan constante suiker en, op zijn beurt, constante rotting veroorzakende zuren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is onze passie je op de hoogte te houden van verschillende mogelijkheden op het gebied van vers voedsel en natuurlijk brood en bakwaren in het bijzonder.

Contactgegevens

Via info @ bakkerijkeeszoon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden