Bakkerij Kees zoon

Het belang van goede hygiëne in de bakkerij

Geplaatst op

Voedselveiligheid is superbelangrijk in een bakkerij. De bakker werkt met organische ingrediënten en verkoopt voedselwaar. De klant moet erop kunnen vertrouwen dat de bakker hygiënisch te werk gaat zodat zij niet ziek zullen worden. Daarnaast werkt de bakker elke dag met bakkersgist. Wat veel mensen niet weten is dat gist nog leeft! Gist is namelijk een micro-organisme, een eencellige schimmel. Het is een ontzettend natuurlijk fenomeen en niet schadelijk voor mensen (micro-organismen zitten in ieders lichaam en hebben een nuttige taak), maar een goede hygiëne is wel noodzakelijk. Een goede manier om de hygiëne in de bakkerij te waarborgen is door gebruik te maken van HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point). Er liggen namelijk nogal wat gevaren voor de gezondheid op de loer in een bakkerij.

Schimmel

Je weet dat wanneer je een brood te lang laat liggen er schimmel zal vormen. Schimmels zijn meercellige micro-organismen die overal kunnen bestaan waar zuurstof is. Dus ook in de bakkerij. Schimmel is slecht voor de mens en we kunnen er goed ziek van worden. Het is dus zeer belangrijk dat de bakker geen brood of andere producten laat staan. 

Bacteriën 

Bacteriën komen helaas ook overal voor. Ze vermenigvuldigen zich door te splitten. Als de omgeving gunstig is kunnen ze zich razendsnel vermenigvuldigen en een groot probleem veroorzaken. Er zijn bacteriën die per se zuurstof nodig hebben maar ook soorten die juist bij afwezigheid van zuurstof profileren. Gelukkig kan de bakker veel doen tegen bacteriën: een goede persoonlijke hygiëne, goed reinigen van apparatuur en materiaal, voedsel bewaren bij lage temperaturen en goed de bewaartermijn in de gaten houden.

Legionella

Bakkers werken veel met water. Legionella is een bacterie die ernstige longontsteking kan veroorzaken. Deze bacterie komt voor in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 50 graden. Waternevel draagt de bacterie vervolgens mee dus het kan een groot bereik hebben. Omdat het in een bakkerij vaak erg warm is en ze soms met stilstaand water moeten werken, is het dus belangrijk hier erg goed op te letten.

HACCP  

HACCP is een werkwijze dat veel gebruikt wordt in de horeca en als basis staat voor elk startend levensmiddelenbedrijf. Voor de bakker is dit dé wijze om te zorgen voor een goede hygiëne. Het laat de bakker namelijk bij elk proces nadenken wat het kan doen om een goede hygiëne te waarborgen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is onze passie je op de hoogte te houden van verschillende mogelijkheden op het gebied van vers voedsel en natuurlijk brood en bakwaren in het bijzonder.

Contactgegevens

Via info @ bakkerijkeeszoon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden