Bakkerij Kees zoon

Wat zijn petit fours?

Geplaatst op

Petit fours zijn hapklare decoratieve taartjes, kenmerkend door de zoete variant. De term petit four is Frans en omvat ook hartige hapjes en andere kleine gebakjes zoals macarons en meringues. Petit four wordt vertaald als “kleine oven”.

Vandaag richten we ons op glacé petit fours, wat “geglazuurd” betekent. Zie deze als een kleine laagjes cakejes. Ze komen het meest voor bij babyshowers, theekransjes, bruiloften en dergelijke. Klassieke petit fours worden gemaakt met delicate sponscake, omhuld met fondant en versierd met ingewikkeld patroon. Ze zijn mooi én heerlijk, maar de bereiding kan vervelend en ingewikkeld zijn voor de thuisbakker.

Wij wilde een recept maken dat ook voor een onervaren kok te doen was, maar toch dezelfde elegantie en sierlijke esthetiek opleverde als de sjieke varianten. Daarom hebben we een petit fours gecreëerd met onze favoriete pondtaart, vanillebotercrème, lemon curd en frambozenjam.

Er zijn ongeveer 1 miljard petit fours soorten en deze is echt onze nieuwe favoriet. Het recept is perfect voor beginners.

Hoe je zelf Citroen Petit Fours kunt maken

We hebben gebruik gemaakt van een taartrecept waarvan wij weten dat het werkt: de roomkaas pondtaart. Pond taart heeft een ideale textuur voor petit fours omdat het geplet wordt wanneer je de kleine taartjes in laagjes of stukjes snijdt.

Laten we samen door het hele recept lopen:

1.       Maak het taartbeslag: omdat de taart wordt gevuld en gekoeld, hebben wij minder suiker dan in het originele recept gebruikt. Wij hebben ook een beetje citroensap toegevoegd om het beslag op smaak te brengen en te verdunnen en een beetje meer bakpoeder – beide gaven een minder dichte kruimel en zorgen dat het beslag iets meer rijst.

2.       Bak in bakvorm: het belangrijkste onderdeel van dit hele recept is dat je de juiste maat bakvorm gebruikt. Gebruik een halve bakvorm van 12×17 inch. De taart zal overstromen in kleinere bakvormen en te dun zijn in grotere.

3.       Snijd de taart in rechthoeken: Als de taart afkoelt, zal hij een beetje krimpen. Wees niet bang, dat is volkomen normaal. Trek het bakpapier voorzichtig van de bodem van de taart en snijd het in 6 gelijke rechthoeken.

4.       Snijd de rechthoeken in twee lagen: snijd elke rechthoek in twee lagen. Je hebt dus uiteindelijk 12 gelijkmatige rechthoeken die je aan elkaar legt om vier kleinere 3 laags “cakejes” te maken.

5.       Bereid vullingen voor: wij hebben lemon curd en frambozenjam gebruikt in één laag en een dikke vanillebotercrème in een andere laag. Vers, fruitig, romig en zoet! Gebruik elke confituur die je maar wilt en je kunt zelfs citroenboterroom of chocoladeboterroom gebruiken.

6.       Laagje met vullingen: Spreid de vullingen uit op elke rechthoek en breng ze vervolgens op elkaar aan.

7.       Koelen: De lagen *moeten in de koelkast worden afgekoeld* voordat ze in kleine petit fours worden gesneden.

8.       Snijd in vierkantjes: snijd elk cakeje vierkantjes.

9.       Werk af met witte chocolade.

10.   Dit recept levert uiteindelijk 48 petit fours op, maar je kunt ze kleiner snijden als je meer nodig hebt. Zolang de gelaagde cakejes voldoende gekoeld zijn, is het snijden in de kleine vierkantjes gemakkelijk.

Petit Four Smaken

Zoals altijd zijn er smaakvarianten!

·         Chocolade Framboos: vervang citroensap in de taart door melk, vervang lemon curd door meer frambozenconfituur en gebruik ernaast ook chocoladeboterroom.

·         Citroen kokosnoot: Vervang de frambozenjam door meer lemon curd en voeg 1 theelepel kokosnotenextract toe aan de taart en de botercrème.

·         Aardbeienchampagne: Vervang citroensap in taart door champagne, de frambozenjam en lemon curd door jouw favoriete aardbeienjam en vanilleboterroom met champagneboterroom.

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is onze passie je op de hoogte te houden van verschillende mogelijkheden op het gebied van vers voedsel en natuurlijk brood en bakwaren in het bijzonder.

Contactgegevens

Via info @ bakkerijkeeszoon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden